Det er ikke gunstig å la boligen forfalle mens man prøver å spare penger. Noen ganger er det nødvendig å pusse opp hus, leilighet eller hytte, på tross av at man ikke har spart opp nok til å dekke alle kostnadene. Da trenger man gjerne å låne penger, men til gjengjeld får man en verdiøkning på boligen.

Sett opp et budsjett

Når man har bestemt seg for å oppgradere boligen er det ofte nødvendig å ta opp lån. Det lønner seg å tenke gjennom hvor mye arbeid man vi legge i moderniseringen før man setter opp et budsjett. Er det snakk om nødvendige utbedringer i hjemmet? Eller er det en hytte som skal gjøres mer moderne? Oppgraderinger kan gjerne vente til man har spart opp nok penger, mens en mer omfattende renovering som regel haster mer. I akutte situasjoner kan det lønne seg å ta opp forbrukslån for å utbedre skadene framfor å vente på å spare opp nok penger til å dekke kostnadene.

Hvorfor ta opp forbrukslån for å pusse opp?

Refinansiering av boliglånet gjennom å øke det vil oftest være den rimeligste løsningen når man skal oppgradere boligen. Å bake lånet inn i et allerede eksisterende lån kan derfor være et godt alternativ. Likevel er det verdt å merke seg at ikke alle har denne muligheten. Har låntaker for høy belåningsgrad vil banken gi avslag. Forbrukslån er dessuten å regne som et fleksibelt lån, siden låntaker selv bestemmer formål, nedbetalingstid og lånesum. Dermed kan man selv betale ned lånet i eget tempo, i løpet av de fem årene som er maksimal nedbetalingstid på usikret gjeld.

Kort oppsummert kan et lån til oppussing av bolig gi:

  • Verdiøkning på boligen
  • Midler til nødvendig renovering
  • Bedre bokvalitet

Verdiøkning

Et mer moderne kjøkken. Trendy farger på veggene. Nye laminatgulv, eller fargerike fliser på badet. Uansett hva man går for vil som regel det å pusse opp hytta eller boligen medføre en verdiøkning. Får man deretter en ny takst på eiendommen, kan man senere oppnå en lavere rente på lånet.

Nødvendige oppgraderinger

Hvis badet eller kjøkkenet ikke fungerer som det skal må skadene repareres. Av og til må taket byttes ut fordi det lekker. Alt dette kan regnes som nødvendige oppgraderinger på boligen, og det er ikke alltid bufferen er stor nok til å dekke slike uforutsette utgifter. Knuste, sprukne eller trekkfylte vinduer bør også skiftes ut. Dette er ikke bare en nødvendig utbedring, men gir også lavere strømregning.

Bedre bokvalitet med forbrukslån

Å pusse opp en sliten bolig eller en gammel hytte er ikke bare en investering. Et moderne hjem er mer komfortabelt, og gir bedre bokvalitet enn en trekkfull gammel bolig. En oppussing kan gi bedre inneklima og mer varme. Å installere peis eller varmepumpe kan for eksempel fungere som et fremtidig sparetiltak.

Hvor mye kan man låne til oppussing?

Et boliglån skal ikke overstige 85 % av boligverdien. En høy belåningsgrad på mellom 80 og 85 % gjør dermed at man fort får avslag på en søknad om refinansiering. Med forbrukslån kan du låne inntil 600 000 kroner for oppussing av bolig.

Selv om forbrukslån er en dyrere løsning, kan det i denne situasjonen likevel være fornuftig. Et usikret lån som finansierer en oppussing, vil nemlig gi en høyere verdi på eiendommen. En ny takst kan dermed gi låntaker et større handlingsrom for å refinansiere til en lavere rente.

Bruk en lånekalkulator for forbrukslån for å beregne hvor mye lånet koster i måneden.

Oppsummering

Å sette opp et grundig budsjett gir bedre kontroll på oppussingsprosjektet. Deretter kan man vurdere om det er nødvendig å låne penger for å gjøre oppgraderingene som er ønsket. Å pusse opp huset med forbrukslån er en fleksibel løsning som gir verdiøkning på boligen, og som kan føre til bedre bokvalitet. Men det er dyrere enn å refinansiere boliglånet, og man bør derfor undersøke ulike løsninger før man søker om forbrukslån.